Marmara Denizi’nde 2021 yılında yaşanan büyük çevre krizinin ardından müsilaj, yeniden Gemlik Körfezi’nde etkisini göstermeye başladı. Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı Kumla, Karacaali ve Narlı mahallelerinin sahil kesimlerinde görülen müsilaj tabakası, yaz sezonu öncesi hem bölge halkını hem de tatilcileri tedirgin etti. Sahil boyunca yayılan ve deniz yüzeyini beyaz, yapışkan bir tabakayla kaplayan müsilajın, deniz ekosistemine ve turizme büyük zarar vermesinden endişe ediliyor.
Kıyılarda 15-20 gündür müsilajın yoğun şekilde görüldüğünü belirten Kumla Mahalle Muhtarı Kazım Ata, “Okullar kapanınca 200-300 bin kişinin bölgeye gelmesini bekliyoruz. Bu şekilde çok kötü durumda. En azından kıyıların acilen temizlenmesi gerekiyor” dedi. Balıkçılar ise olta dahi atılamadığını, müsilajın dipte oltaları bile takacak hale geldiğini vurguluyor. Balıkçı Hasan Basri, “Tekneler balığa çıkamıyor, oltalar bile pislikle kaplanıyor. Denizde oksijen yok, balık da yok” ifadelerini kullandı.
Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar ise yaşanan sürecin sürpriz olmadığını belirterek, “Kış aylarından itibaren deniz dibinde müsilaj oluşumu başlamıştı. Sıcaklık artışıyla birlikte yüzeye çıktı. Marmara’ya boşaltılan evsel atıklar ve arıtılmamış sular, azot ve fosfor yükünü artırarak müsilajı tetikliyor. Oksijenin tükendiği ortamda canlı yaşamı büyük risk altında” dedi. Dindar, denizin dip yapısında meydana gelen sümüksü tabakanın canlıların nefes almasını engellediğini, ekosistemin ciddi şekilde zarar gördüğünü ifade etti.