Dünya

Gazze’de zorunlu göç alarmı: İsrail ordusundan Han Yunus ve Deyr el-Belah’ta yeni tahliye uyarısı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde sivil yerleşimlere yönelik saldırılarını artırırken, bölgedeki Filistinlilere yönelik zorunlu tahliyeleri derinleştirecek yeni bir adım daha attı.

Gazze’nin güneyinde yer alan Han Yunus ve orta kesimde bulunan Deyr el-Belah kentlerindeki yedi farklı bölge ve mahalleye yapılan yazılı uyarıyla, sivillerden derhal evlerini terk etmeleri istendi.

"Son uyarıdır" notuyla tahliye çağrısı

İsrail ordusunun yazılı açıklamasında, Han Yunus’taki el-Karara ve es-Satar mahalleleri ile Deyr el-Belah’taki es-Salka Belediyesi, el-Caferavi, Es-Suvar ve Ebu Hadab bölgeleri ile kentin güney kesiminde yaşayanlara seslenilerek, “Bu saldırıdan önce son bir uyarıdır” ifadesi kullanıldı. Filistinlilere, saldırılardan korunmaları için daha önce de hedef alınan “insani güvenli bölge” olarak tanımlanan el-Mevasi’ye gitmeleri çağrısında bulunuldu.

“Roket atılan her bölgeye büyük bir şiddetle saldıracağız”

Açıklamada, Gazze'den İsrail’e yönelik roket saldırılarının sürdüğü gerekçesiyle, “Roket atılan her bölgeye büyük bir şiddetle saldıracağız” tehdidi dikkat çekti. İsrail ordusu, halihazırda kuzey Gazze’de sivillere yönelik tahliye emirlerini içeren ilanları uçaklarla havadan dağıtmış, şimdi ise aynı yöntemi güney bölgelerine taşıyarak saldırı hazırlıklarını derinleştirmiş durumda.

Toplama kampı iddiaları güçleniyor

İsrail’in güney Gazze'deki Refah kentinde geniş alanları düzleyerek kurmaya başladığı “toplama kampları” iddiaları da uluslararası kamuoyunda büyük yankı bulmuştu. Uydu görüntüleriyle ortaya konan bu planlar, İsrail'in Filistinlileri sistematik biçimde sürmeye ve göçü kalıcı hale getirmeye çalıştığı yönündeki eleştirileri artırdı.

Uluslararası uyarılar artıyor

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çok sayıda insan hakları kuruluşu, İsrail’in kara saldırılarının zaten derin bir insani kriz içinde bulunan Gazze’de felaket boyutunda sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor. Gazze’de güvenli alan neredeyse kalmazken, su, gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçlara erişim de her geçen gün daha da zorlaşıyor.