Van Gölü Havzası'nda son 10 yıldır iklim değişikliğinin kuşlar üzerindeki etkilerini araştıran Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden (YYÜ) Prof. Dr. Atilla Durmuş, Erçek Gölü'nün önemli bir kuş cenneti olduğunu ve son yıllarda kuraklığın burayı da çok fazla etkilediğini belirterek, "Bu kuraklık ve su çekilmeleri kıyıya yakın beslenen kuşlar üzerine çok ciddi manada olumsuz etki yapıyor." dedi.
Van Gölü Havzası’nda son yıllarda etkisini giderek artıran kuraklık ve iklim değişikliği, bölgenin en önemli kuş cennetlerinden biri olan Erçek Gölü’nü de derinden etkiliyor. On binlerle ifade edilen flamingo popülasyonu, azalan su kaynakları ve besin yetersizliği nedeniyle dramatik biçimde gerilerken, uzmanlar bu durumun biyolojik çeşitlilik ve ekosistem dengesi üzerinde geri dönülmez hasarlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Bölgede son yıllarda yağışların azalması ve artan buharlaşma nedeniyle yaşanan kuraklık Van Gölü başta olmak üzere bölgedeki birçok göl ve akarsuya etkiledi. Van Gölü'nde çekilmeler sürerken, kuraklık Türkiye'deki kuş türlerinin yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan, Van'a 20 kilometre uzaklıktaki 95 kilometrekarelik tuzlu ve sodalı Erçek Gölü'nde de etkili oluyor.
Erçek Gölü, Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinden biri. Ancak son yıllarda artan kuraklık ve su çekilmeleri, kıyıya yakın beslenen flamingolar başta olmak üzere birçok kuş türünü olumsuz etkiliyor.
Kuraklık ve su çekilmesi nedeniyle Erçek Gölü’nde ciddi bir gerileme yaşanıyor. İlerleyen aylarda flamingo sayısının daha da azalmasının beklendiğini, bunun en önemli nedeninin ise besin kaynaklarının hızla tükenmesi olduğunu belirtiliyor.
Küresel iklim değişikliğinin bölgedeki kuş türlerinde yarattığı olumsuzlukların bir diğer sonucu da, bazı türlerin alanı terk etmesiyle istilacı türlerin baskın hâle gelmesi...