Forumda bölgesel gelişmelere değinen Altun, dünyada artan belirsizlik ve kriz ortamında Balkanlar’ın istikrarının her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, çatışma ve krizleri tırmandıran değil, uzlaşıyı teşvik eden bir aktör olduğunu belirten Altun, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dünya beşten büyüktür’ ve ‘Daha adil bir dünya mümkün’ söylemleri bu adalet arayışının yansımasıdır” dedi.
“Terörle sonuç alınabilen Türkiye artık geride kaldı”
Altun, Türkiye'nin iç güvenliğine ilişkin açıklamalarında ise terörle mücadelede gelinen noktaya dikkat çekti. Terör odaklarının yön verdiği bir Türkiye döneminin kapandığını ifade eden Altun, “Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğiyle, terörle ve provokasyonlarla yönlendirilen, istikrarsızlaştırılabilen bir Türkiye artık geride kaldı. Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda; askeri, istihbari, ekonomik ve kültürel alanlarda güçlü bir Türkiye inşa ediliyor” diye konuştu.
“Balkanlarla ilişkiler çok boyutlu şekilde güçleniyor”
Altun, Türkiye’nin Balkanlar’la olan ilişkilerinin her alanda daha da derinleştiğini ifade ederek, 2000’li yıllardan bu yana ekonomik, diplomatik ve kültürel alanlarda sürdürülen çok boyutlu iş birliklerinin, bölgenin kalkınmasına katkı sunduğunu söyledi. Türkiye’nin Balkanlar’ı bir rekabet sahası değil, ortak kalkınma zemini olarak gördüğünü vurguladı.
“2 bin 200'ün üzerinde yalan haberi ifşa ettik”
Konuşmasında dezenformasyonla mücadeleye de özel bir yer ayıran Altun, Türkiye’nin bu alanda yoğun saldırılarla karşı karşıya kaldığını ve Balkanlar’da da benzer içeriklerle karşılaşıldığını belirtti. FETÖ gibi yapıların dezenformatif içeriklerle Türkiye’ye karşı kara propaganda yürüttüğünü söyleyen Altun, “İletişim Başkanlığı olarak şu ana kadar 2 bin 200’ün üzerinde yalan haberi ifşa ettik” dedi.
“Balkanlar’da medya iş birliğini genişletmek istiyoruz”
Altun ayrıca, Türkiye’nin medya alanındaki iş birliklerini güçlendirmek istediğini ve Arnavutluk ile Sırbistan'la imzalanan mutabakat zaptlarını örnek göstererek bu tür protokollerin Balkan coğrafyasının tamamına yayılmasını hedeflediklerini söyledi. “İletişimi sadece bilgi aktarımı değil, kalbi bağlar kuran bir süreç olarak görüyoruz” diyen Altun, ayrıştırıcı dilden uzak duran güçlü bir medya düzeninin önemine işaret etti.
Forumda ayrıca, Türkiye'nin Saraybosna, Tiran, Atina ve Sofya gibi Balkan başkentlerinde düzenlediği uluslararası iletişim panellerinin, karşılıklı anlayış ve bilgi alışverişini artırmaya yönelik önemli birer adım olduğu vurgulandı.