Bilim insanları, Dünya’nın dönüş hızının beklenmedik şekilde arttığını açıkladı. Bu durumun, önümüzdeki haftalarda tarihin en kısa gününün yaşanmasına yol açabileceği belirtiliyor.

Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones, bu yaz 9 Temmuz, 22 Temmuz veya 5 Ağustos tarihlerinden birinde Dünya’nın en kısa gününü yaşayabileceğini ifade etti. Bu tarihlerde gün uzunluğunun sırasıyla 1,30, 1,38 veya 1,51 milisaniye kısalabileceği tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, bu milisaniyelik farkın GPS sistemleri, uydu navigasyonu, telefon ağları ve finansal işlemler gibi zaman hassasiyeti yüksek sistemleri etkileyebileceğini belirtti.

Dünya 2020'den beri daha hızlı dönüyor

Dünya’nın dönüş hızının 2020 yılından itibaren normalden daha hızlı olduğu tespit edildi ancak bu hızlanmanın nedeni henüz açıklığa kavuşmadı. Moskova Devlet Üniversitesi’nden bilim insanı Leonid Zotov, bu durumun beklenmedik olduğunu ve nedeninin bilinmediğini söyledi.

Dünya’nın dönüş hızı, depremler, okyanus akıntıları, eriyen buzullar, çekirdekteki erimiş tabakaların hareketi ve El Nino gibi doğal olaylardan etkilenebiliyor. Bu değişimler atom saatleriyle ölçülüyor.

Türkiye bisiklet turizminde vites yükseltiyor
Türkiye bisiklet turizminde vites yükseltiyor
İçeriği Görüntüle

Şu ana kadar kaydedilen en kısa gün, 5 Temmuz 2024’te Dünya’nın 24 saatten 1,66 milisaniye daha hızlı dönmesiyle gerçekleşti. 2020’den itibaren birkaç kısa gün rekoru kırıldı:

  • 19 Temmuz 2020: 1,47 milisaniye eksik

  • 9 Temmuz 2021: 1,47 milisaniye eksik

  • 30 Haziran 2022: 1,59 milisaniye eksik

2023’te yavaşlayan dönüş hızı, 2024’te yeniden hızlandı ve art arda kısa gün rekorları kaydedildi.

Uzmanlar, Dünya’nın dönüş hızının daha da artması durumunda zaman hesaplamalarında “negatif artık saniye” adı verilen bir düzeltmenin yapılması gerekebileceğini, bunun daha önce uygulanmamış bir yöntem olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi