Çevre - İklim

Deniz çayırları azalıyor deniz yaşamı oksijensiz kalıyor

NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, deniz çayırlarında yaşanan azalmanın balık türlerini ve deniz ekosistemini tehdit ettiğini belirtti. Karadeniz ülkeleriyle ortak yürütülen AB projesiyle, korunmaya yönelik kılavuz hazırlandığını duyurdu.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi başta olmak üzere Türkiye’nin farklı kıyı bölgelerinde yapılan deniz çayırı gözlemlerinde ciddi azalma tespit ettiklerini açıkladı. Deniz ekosisteminin temel oksijen üreticilerinden olan deniz çayırlarının, bazı bölgelerde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Tecer, bu durumun balık türlerinin azalması ve oksijen seviyelerinin düşmesi gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

“Nasıl ki karada ormanlar oksijen kaynağımızsa, denizde de bu görevi deniz çayırları üstleniyor” diyen Prof. Dr. Tecer, deniz çayırlarının azalmasının doğrudan deniz canlılarının yaşamını tehdit ettiğini vurguladı.

“Korunmalarına yönelik kılavuz hazırlıyoruz”

Deniz çayırlarının üzerindeki baskının uzun süredir izlendiğini belirten Tecer, bu alanda Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerle birlikte Avrupa Birliği destekli bir proje yürüttüklerini ifade etti. Türkiye, Ukrayna, Moldova ve Bulgaristan'ın ortak olduğu projede, Karadeniz'deki deniz çayırlarının mevcut durumu, gelecekteki tehditler ve alınması gereken önlemler ele alınıyor.

Projeyle birlikte bir kılavuz hazırladıklarını söyleyen Tecer, “Hazırlayacağımız bu belge, karar vericilere deniz çayırlarının korunması konusunda yön gösterecek. Özellikle Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçlerine deniz çayırlarının da dahil edilmesi gerektiğini bu kılavuzda vurgulayacağız,” dedi.

“Farkındalık ve yasal düzenleme şart”

Toplumda deniz çayırlarının önemi konusunda farkındalığın düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Tecer, bazı sahillerde turizm amacıyla bu bitkilerin bilinçsizce söküldüğünü kaydetti. “O çayırların deniz canlılarının oksijen kaynağı olduğunu bilsek, bu davranışlardan kaçınırız,” diyen Tecer, balıkçılık, kıyı yapılaşması ve deniz taşımacılığı gibi faaliyetlerin deniz çayırlarına zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Deniz çayırlarının korunabilmesi için sadece toplumsal farkındalık değil, aynı zamanda yasal bir zemine de ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tecer, tüm bu adımların deniz yaşamını sürdürülebilir kılmak için kritik olduğunu vurguladı.