Bakan Uraloğlu, hattın hem ulaşımı hızlandıracağını hem de bölgenin sanayi ve ticaret kapasitesine katkı sağlayacağını vurguladı. Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan Hattı’nın devamı niteliğindeki yeni proje kapsamında, 34 kilometrelik Siirt-Kurtalan Hattı inşa edilecek. Bu hat ile Siirt il merkezine kadar demir yolu taşımacılığı uzatılmış olacak. Uraloğlu, projenin saatte 160 kilometre hıza uygun şekilde projelendirildiğini belirterek, “Siirt merkezini ulusal demir yolu ağına bağlamış olacağız. Hat boyunca Kurtalan İstasyonu, Havaalanı ve Üniversite İstasyonu ile Siirt İstasyonu’nu da inşa edeceğiz” dedi.
Dev tünel ve viyadük yatırımı geliyor
Proje kapsamında inşa edilecek altyapı unsurları da dikkat çekici. Toplamda 15 bin 574 metre uzunluğunda 6 tünel, 11 bin 690 metre uzunluğunda 12 kaçış tüneli ve 1523 metrelik 2 aç-kapa tünel yapılacak. Ayrıca 597 metre uzunluğunda 2 viyadük, 7 üst geçit ve 6 alt geçitle birlikte toplamda 61 bin metre uzunluğunda hat serimi planlanıyor.
“Sanayiye ve ihracata doğrudan katkı”
Bakan Uraloğlu, demir yolu hattının yalnızca ulaşımı değil, ekonomiyi de canlandıracağını belirtti. Siirt Organize Sanayi Bölgesi’nde aktif olan 85 sanayi tesisine dikkat çeken Uraloğlu, “Metal, gıda, makine ve hazır giyim gibi sektörlerdeki üretim potansiyeli bu hatla birlikte iç pazara ve limanlara daha kolay ulaşacak. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk çinko izabe tesisine ev sahipliği yapan Siirt'in ihracat kabiliyeti de artacak” dedi.
Bölgesel demir yolu ağı güçleniyor
Projenin sadece Siirt’le sınırlı olmadığını vurgulayan Uraloğlu, Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan ve Diyarbakır-Mazıdağı hatlarının da modernize edileceğini, bu hatlarda dizayn hızının saatte 160 kilometreye çıkarılacağını duyurdu. Ayrıca Diyarbakır-Mardin arasında demir yolu etüt çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Güneydoğu'da birbirine entegre olmuş bir demir yolu ağı kuruyoruz” ifadelerini kullandı.