Erdoğan, doğalgazdan petrole, nükleer enerjiden yenilenebilir kaynaklara kadar geniş bir yelpazede Türkiye’nin küresel bir enerji aktörü olma yolunda ilerlediğini vurguladı.
“Enerji vizyonumuz küresel ölçekte”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerinde artık sadece bölgesel değil, küresel ölçekte bir aktör haline geleceğini söyledi. “Dünyanın dört bir yanında yepyeni enerji anlaşmalarına imza atacağız” diyen Erdoğan, Pakistan, Somali, Malezya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerle yapılan enerji iş birliklerine dikkat çekti.
Gabar’da rekor üretim
Konuşmasında Türkiye’nin son yıllardaki yerli üretim hamlelerine de değinen Erdoğan, Gabar’da günlük petrol üretiminin 81 bin varili geçtiğini, bugüne kadar toplam 26 milyon varilden fazla üretim gerçekleştirildiğini açıkladı. Sakarya gaz sahasında da birinci fazın tamamlandığını söyleyen Erdoğan, buradan 9,5 milyon metreküp doğalgaz üretildiğini ve 4 milyondan fazla hanenin ihtiyacının karşılandığını ifade etti.
2026 hedefi: 20 milyon metreküp gaz üretimi
Çanakkale’deki yüzer üretim platformunun önümüzdeki yıl Sakarya sahasında devreye gireceğini belirten Erdoğan, “2026 içinde toplamda 20 milyon metreküplük günlük üretim hedefine ulaşacağız. Böylece konutlarımızın doğalgaz ihtiyacını tamamen kendi kaynaklarımızla karşılayacağız” dedi.
''Yenilenebilir enerjiyle tüm konutların elektriği karşılanabilecek noktadayız''
Erdoğan, Türkiye’nin elektrik ihtiyacında da dışa bağımlılığı azaltmak adına ciddi adımlar attığını belirterek, “Bugün itibarıyla tüm konutların elektrik ihtiyacını yalnızca rüzgar ve güneşten karşılayabilecek seviyeye geldik” dedi. Yaklaşık 80 milyar dolarlık santral yatırımıyla bu alandaki gücün arttığını söyledi.
Akkuyu’da sona doğru
Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde de kritik bir aşamaya gelindiğini söyleyen Erdoğan, türbin montajının ve şaft döndürme işlemlerinin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Erdoğan, yıl sonunda deneme üretiminin başlayacağını, 2028’de ise santralin tam kapasite çalışmasının öngörüldüğünü belirtti. Bu sayede doğalgaz ithalatının yılda 7 milyar metreküp azalacağını da ekledi.
Maden sektörü büyüyor, nadir toprak elementlerinde stratejik hamle
Maden sektörünün 2024 yılında 270 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını ve 155 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığını açıklayan Erdoğan, Eskişehir’deki 690 bin tonluk nadir toprak elementi rezervinin, Türkiye’yi bu alanda üretim yapabilen beş ülkeden biri haline getireceğini söyledi. Ayrıca Bandırma’da yapımı süren ferrobor tesisinin de yakında hizmete gireceğini ifade etti.
“Kimsenin kaynağında gözümüz yok”
Erdoğan, yurtdışındaki enerji faaliyetlerine ilişkin ise “Kimsenin toprağında, egemenliğinde, kaynağında gözümüz yok. Yaptığımız her işte adalet ve kazan-kazan anlayışı ön planda” vurgusunu yaptı. Özellikle Somali ve Nijer gibi ülkelerle yürütülen iş birliklerinin sadece enerji değil, kalkınma ve teknoloji transferi açısından da önemli olduğunu ifade etti.
“Zirveye çıkmak istiyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, “Enerji alanında Türkiye’yi çok farklı bir lige yükselttik. Şimdi artık zirveye çıkmak istiyoruz” diyerek sonlandırdı. Türkiye’nin enerji hamlesi, sadece ekonomik değil, jeopolitik etkileriyle de dikkat çekecek bir dönemin habercisi olarak yorumlandı.