Çin’de bilim insanları, işçi arıların beyinlerine yerleştirilen minik kontrol cihazlarıyla onları uzaktan kumanda edilebilen sibernetik organizmalara dönüştürmeyi başardı. Bir tutam tuzdan daha hafif olan bu cihaz, arının sırtına yerleştiriliyor ve küçük iğneler aracılığıyla böceğin beynine bağlanıyor. Yapılan testlerde cihazın, 10 denemeden 9’unda başarılı olduğu ve arıların yönlendirmelere uyarak sola veya sağa döndüğü belirtildi.

Sibernetik arılar hangi alanlarda kullanılacak?

Bu teknoloji, sibernetik arıların kurtarma görevlerinde ya da askeri keşif amacıyla gizli operasyonlarda görev almasını mümkün kılıyor. Cihazların içine entegre edilebilecek kameralar, dinleme cihazları ve çeşitli sensörlerle bilgi toplama ve kayıt altına alma kapasitesi bulunuyor. Küçük boyutları sayesinde ise dar alanlara erişim sağlayarak gizli askeri ve güvenlik operasyonlarında büyük avantaj sunmaları bekleniyor.

Pekin Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Zhao Jieliang’ın öncülüğünde geliştirilen sistem, böceğin görsel işlem merkezi olan optik loba elektrik darbeleri göndererek arının uçuş yönünü kontrol edebiliyor.

Geleceğin modası: Takılar akıllanıyor!
Geleceğin modası: Takılar akıllanıyor!
İçeriği Görüntüle

Sibernetik böceklerde küresel yarış

Çin’in bu alandaki çalışmaları yalnız değil. ABD ve Japonya gibi ülkeler de sibernetik böcekler geliştirme yarışında. Japonya’da bilim insanları, güneş enerjisiyle çalışan ve sırtında ‘çanta’ taşıyan uzaktan kumandalı hamamböcekleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu hamam böceklerinin tehlikeli bölgelere girerek çevreyi izlemesi ve arama kurtarma görevlerinde şarj ihtiyacı olmadan çalışması hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi