Türkiye ve Akdeniz’in en büyük yuvalama alanına sahip Belek kumsalında, nesli tehlike altındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama dönemi başladı. Antalya’da Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) öncülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Belek Turizm Yatırımcıları Birliği’nin (BETUYAB) desteğiyle 26 yıldır sürdürülen "Deniz Kaplumbağalarını Araştırma, İzleme ve Koruma Projesi" kapsamında, bu yıl da koruma çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürülüyor.
İlk yuvalar 5 Mayıs gecesinde tespit edildi
2025 sezonu için 27’nci yılını dolduran EKAD ekibi, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece Belek kumsalında yılın ilk yuvalarına rastladı. Yapılan tarama çalışmaları sonucunda, 3 yuva tespit edilerek numaralandırıldı ve kayıt altına alındı. EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, 1998 yılından bu yana devam eden projede, deniz kaplumbağalarının güvenli şekilde yuvalama yapabilmesi için tüm ekip ve gönüllülerin büyük bir özveriyle çalıştığını belirtti.
Koruma çalışmaları devam ediyor
Dr. Canbolat, 2025 sezonunun ilk yuvalarının Antalya'nın Aksu bölgesinde tespit edildiğini ve sahadaki çalışmaların yıl boyu süreceğini açıkladı. 30 kilometrelik bir sahili kapsayan Belek kumsalının, Aksu’ya bağlı Kundu sahilinden başlayıp Serik ilçesinde Kadriye, Belek, Boğazkent sahillerini ve Manavgat ilçesindeki Denizkent sahillerini kapsadığını belirten Dr. Canbolat, "Sahadaki ekiplerimiz ve gönüllülerimiz, yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaşabilmesi için titizlikle çalışmalarına devam ediyor" dedi.