Boston College’dan psikoloji ve sinirbilim profesörü Elizabeth Kensinger, “Beynin ne kadar bilgi depolayabileceğine dair anlamlı bir sınır yok” diyor. Bunun sebebi, anıların tek bir nöronda değil, binlerce nörona yayılmış şekilde saklanması. Beyindeki bu nöron gruplarına “engram” deniyor. Sinirbilimciler, bu yapıyı “dağıtılmış temsil” olarak tanımlıyor. Böylece her nöron birden fazla anının parçası olabiliyor ve beyin muazzam sayıda anıyı kodlayabiliyor.

Bu sistemin önemli avantajı, birkaç nöron hasar gördüğünde bile anının tamamen silinmemesi. Çünkü anı tek bir yerde depolanmıyor.

Neden her şeyi hatırlamıyoruz?

Beynin depolama sınırı yoksa neden her şeyi hatırlayamıyoruz? Çünkü beyin, sürekli akan bilgilerin sadece küçük bir kısmını uzun süreli belleğe aktarıyor. Columbia Üniversitesi’nden psikoloji ve sinirbilim profesörü Lila Davachi, insan belleğinin kusursuz hatırlama amacıyla değil, hayatta kalmayı kolaylaştıracak bilgileri önceliklendirmek için evrimleştiğini söylüyor.

Çin’in gizli silahı: Uzaktan kumandalı arılar!
Çin’in gizli silahı: Uzaktan kumandalı arılar!
İçeriği Görüntüle

Her an duyularımızdan beynimize büyük miktarda bilgi geliyor, ancak hepsini hatırlamamız gerekmiyor. Bu sistem, çevremize uyum sağlamamıza, tahmin yapmamıza ve öğrenmemize olanak tanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi