Ondan yararlanacağız ama mutlaka bir mantık süzgecinden geçirmeliyiz” dedi. Bakan Uraloğlu, Fatih'teki Milli Türk Talebe Birliği Genel Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyılı’nda Milli Teknoloji Akademisi" programında gençlerle buluştu.

Sosyal medyada kontrol ve bilinç çağrısı

Türkiye’nin sosyal medya kullanımında dünya sıralamasında üst sıralarda yer aldığını ifade eden Uraloğlu, özellikle çocukların dijital mecralardan korunması gerektiğini söyledi. “13 yaşın altındaki çocuklarımızın sosyal medyaya girmemesi gerekiyor. 13-16 yaş arasında ise aile izniyle kullanıma izin verilmesi yönünde çalışmalarımız var” dedi.

Siber güvenlikte iddialı adımlar

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki çalışmalarına da değinerek, “Her gün 17 milyon IP adresini düzenli olarak kontrol ediyoruz. Yasal olmayan VPN kullanımlarına karşı önlemler alıyoruz. Bu anlamda dünyada rol model bir ülke konumundayız” diye konuştu.

Süper hızlı tren ve yeni otoyol projeleri

Uraloğlu, ulaşım projelerine ilişkin de kapsamlı bilgiler paylaştı. Ankara-İstanbul arasında hizmet vermesi planlanan süper hızlı trenin 350 kilometre hızla çalışacağını ve bu sayede iki şehir arasının 80 dakikaya ineceğini açıkladı. Ayrıca, Akyazı’dan Ankara’ya uzanacak yeni bir otoyol projesi üzerinde çalışıldığını, bu sayede Kuzey Marmara hattının doğrudan başkente bağlanacağını ifade etti.

Kayserili öğrenciler yerli robot ile TEKNOFEST’te birinci oldu
Kayserili öğrenciler yerli robot ile TEKNOFEST’te birinci oldu
İçeriği Görüntüle

Demir yolu hedefi: 2053’te 28 bin kilometre

“Yapacağımız tren hattı 2053 hedefidir” diyen Uraloğlu, Türkiye’nin demir yolu ağının 28 bin 530 kilometreye çıkarılmasının planlandığını, böylece vatandaşların 48 saatte ülkeyi dolaşabilecek noktaya geleceğini belirtti.

İstanbul için 1004 kilometrelik raylı sistem hedefi

İstanbul’daki raylı sistem yatırımlarına da değinen Uraloğlu, “Bugüne kadar 162 kilometre raylı sistem İstanbul’a kazandırdık. Şu anda 26 kilometrelik proje devam ediyor. Bu projeler tamamlandığında İstanbul’un raylı sistem ağı 400 kilometreye ulaşacak. İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek için toplamda 1004 kilometreye ihtiyaç var. 600 kilometrelik kısmı da önümüzdeki yıllarda tamamlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“Yapay zekâdan korkmamalıyız ama sorgulamalıyız”

Konuşmasında yapay zekâya ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Uraloğlu, teknolojinin kontrolsüz kullanımının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti. “Yapay zekâ halüsinasyon görebiliyor, cinsiyet ayrımcılığı veya ırkçılık yapabiliyor. Biz onun yaptığı her şeye körü körüne inanamayız. Onu biz kontrol edeceğiz” diyerek teknoloji okuryazarlığının önemine dikkat çekti.

Kaynak: DHA