İstanbul’un depreme karşı dayanıklılığının artırılması konusunda kapsamlı bilgi veren Kurum, “2000 yılı öncesi riskli yapıların hâkim olduğu İstanbul'da bugün yüzde 60’lık bir güvenli yapı oranına ulaştık. Ancak hâlâ acil dönüşmesi gereken 600 bin konut var” dedi.

“İstanbul’un güvenliği, Türkiye’nin güvenliğidir”

Bakan Kurum, İstanbul’un nüfusu, ekonomik gücü ve tarihiyle Türkiye’nin kalbi olduğunu belirterek, bu şehirde yaşanabilecek bir felaketin tüm ülkeyi derinden etkileyeceğini vurguladı. “İstanbul güvenli hale gelirse Türkiye güçlenir. Aksi bir durumda geri dönüşü olmayan zararlar yaşanabilir” diyen Kurum, İstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesinin ulusal bir öncelik olduğunu ifade etti.

600 bin konut hâlâ risk altında

İstanbul'da 2025 itibarıyla 8 milyon 70 bin ev ve iş yeri bulunduğunu söyleyen Bakan Kurum, bu yapıların 3 milyon 393 bininin 2000 yılı öncesine ait olduğunu belirtti. Geçmişte yapılan mevzuat düzenlemeleri ve kentsel dönüşüm projeleriyle önemli mesafe kat edildiğini ifade eden Kurum, “Ancak hâlen 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

450 milyar liralık yatırım, 923 bin bağımsız bölüm dönüştü

Kurum, 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında İstanbul’da bugüne dek 923 bin bağımsız bölümün dönüştürüldüğünü belirtti. Sosyal konut projeleriyle birlikte toplamda yaklaşık 450 milyar liralık yatırım yapıldığını söyledi. Şu anda 208 bini aşkın konut ve iş yerinde dönüşüm süreci devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani’yi resmi törenle karşıladı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani’yi resmi törenle karşıladı

‘Yarısı Bizden’ kampanyasında yeni destek artışı

Depreme karşı dönüşümde halkın yükünü hafifletmek amacıyla başlatılan “Yarısı Bizden” kampanyasına da değinen Kurum, destek miktarının 1 milyon 500 bin TL’den 1 milyon 875 bin TL’ye çıkarıldığını açıkladı. İstanbul’da 62 bin konut bu kapsamda dönüşüme girdi; 21 bin konut ve iş yerinde ise çalışmalar devam ediyor.

“Deprem siyaset üstü bir konudur”

Kurum, deprem riskinin ideolojik çatışmalardan uzak tutulması gerektiğini vurgulayarak, “Deprem, siyaset üstü bir konudur. Bu mesele polemik konusu yapılamaz, propaganda aracı olamaz. Tüm belediyelerimizi ve siyasi partilerimizi bu süreçte sorumluluk almaya davet ediyorum” dedi.

“İstanbul’un dönüşümü için her kapıyı açmaya hazırız”

Toplantıdaki mesajlarını iş birliği çağrısıyla tamamlayan Bakan Kurum, İstanbul’un dönüşüm sürecinde belediyeler, STK’lar, üniversiteler ve vatandaşlarla ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi. “Beklenen İstanbul depremine, özlenen dönüşümle cevap vereceğiz” diyen Kurum, bakanlık olarak her türlü destek ve koordinasyona açık olduklarının altını çizdi.

Kaynak: DHA