Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, petrol ve doğal gaz üretiminde Türkiye'nin yeni bir aşamaya geçeceğini açıkladı. Katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Bayraktar, Diyarbakır’daki 4 sahada ankonvansiyonel üretim için uluslararası ortaklık kurduklarını söyledi. Bu yöntemin, kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve hidrolik çatlatma yoluyla çıkarılmasını içerdiğini belirten Bayraktar, “Bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Başarılı olursak, bu Türkiye için ciddi bir dönüm noktası olabilir” dedi.
Somali iddialarına yanıt
Oruç Reis gemisinin Somali açıklarında petrol bulduğu iddialarına da değinen Bayraktar, “Sismik çalışmalar tamamlanmadan, sondaj yapılmadan böyle bir açıklama yapmamız söz konusu olamaz. Somali'de herhangi bir bulgu açıklamış değiliz” dedi. FETÖ bağlantılı sosyal medya hesaplarından yapılan eleştirilere karşı da konuşan Bayraktar, “2011’de Cumhurbaşkanımız oradaydı. Dünyanın unuttuğu bir ortamda biz Somali’ye yardım elini uzattık, uzatmaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kalkınma Yolu, enerji koridoru olabilir
Irak-Türkiye petrol boru hattında 19 aydır akış olmadığını belirten Bayraktar, Kalkınma Yolu Projesi’nin bu alanda stratejik önem taşıdığını vurguladı. “Bu hattın kapasitesi 1,5 milyon varil, yıllık 30 milyar dolarlık bir ticareti temsil ediyor. Kalkınma Yolu, ileride enerji yolu haline de gelebilir” dedi.
Suriye’ye doğal gaz ihracatı başlıyor
Bakan Bayraktar, önümüzdeki 3 ay içinde Suriye’ye Kilis üzerinden doğal gaz ihracatına başlanacağını duyurdu. Halep’teki bir santralde kullanılacak gazın günlük 6 milyon metreküp seviyesinde olacağını ifade etti.
Gabar’da üretim artıyor
Gabar Dağı’nda günlük petrol üretiminin 81 bin varile ulaştığını açıklayan Bayraktar, kuzeybatı kesimlerde 14 yeni saha tespit edildiğini ve arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 19 Mayıs’ta TBMM Başkanı ve milletvekillerini bölgeye davet ettiklerini belirten Bayraktar, “Gelin bu çalışmaları yerinde görün, bu milli meselede birlik olun” dedi.
Sakarya Gaz Sahası'nda hedef 20 milyon metreküp
Sakarya Gaz Sahası’nda günlük üretimin 9,5 milyon metreküpe ulaştığını belirten Bayraktar, 2026’nın üçüncü çeyreğinde bu rakamı 20 milyon metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Çanakkale'de hazırlanan yüzer platformun 29 Mayıs’ta Boğaz’dan geçirilerek Filyos’a gönderileceğini açıkladı.