Türkiye

AYM Başkanı Özkaya: Bireysel başvuru Türk hukukunda farkındalık yarattı

AYM Başkanı Kadir Özkaya, bireysel başvuru sisteminin temyiz mekanizması olmadığını vurgulayarak, Türk hukuk sisteminde anayasal denetimin güçlendiğini ve farkındalık oluşturduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, bireysel başvuru sisteminin Türk hukukuna etkilerini değerlendirdiği konuşmasında, AYM'nin verdiği ihlal kararlarının oranlarının Yargıtay ve Danıştay'ın bozma karar oranlarının yarısına bile ulaşmadığını belirtti. Ankara Bilim Üniversitesi’nde düzenlenen “Anayasa Mahkemesinde Bireysel Başvurunun Türk Hukukuna Etkisi” konulu sempozyumda konuşan Özkaya, bireysel başvuru sisteminin dönüştürücü bir etki yarattığını vurguladı.

Özkaya, bireysel başvurunun giderek gelişen ve yargı sistemine etki eden bir uygulama haline geldiğini belirterek, "Bireysel başvuru yolu Anayasa Mahkemesi’ni süper temyiz merci haline getirmiyor. AYM, sadece anayasaya aykırılık olup olmadığını denetler, ilk derece ve temyiz mahkemelerinin kararlarına müdahale etmez" dedi.

AYM Başkanı, adli yargıdaki bireysel başvuruların ihlal oranının yüzde 3-3,5, idari yargıda ise yüzde 2,5-3 aralığında olduğunu ifade etti. Özkaya, bu oranların Danıştay ve Yargıtay’ın bozma oranlarına kıyasla oldukça düşük olduğunu söyleyerek, bireysel başvurunun temyiz incelemesi olmadığını, yalnızca anayasal denetim açısından başvuruların değerlendirildiğini aktardı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının, tüm yargı organlarında uluslararası insan hakları standartlarına yönelik farkındalık oluşturduğuna dikkat çeken Özkaya, "Bu süreç, Türk hukuk sisteminin evrensel hukuk normlarına entegrasyonuna katkı sağladı. Artık adli ve idari yargı organları da anayasal denetim refleksi geliştirdi. Bu, bireysel başvurunun Türk hukukuna kazandırdığı önemli bir bilinçtir" ifadelerini kullandı.