TEKNOFEST rüzgarı Kıbrıs’ta esti: Sağanak bile ilgiyi azaltamadı TEKNOFEST rüzgarı Kıbrıs’ta esti: Sağanak bile ilgiyi azaltamadı

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen, açık kalp ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarlanan yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı. Tanıtım töreninde konuşan TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, cihazın klinik çalışmalara geçmeye hazır hale geldiğini belirterek, "Kalp-akciğer makinesi olmadan açık kalp ameliyatları yapılamaz. Türkiye'de her yıl yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatı gerçekleştiriliyor" dedi.

Geleceğin teknolojileri için yerli üretim vurgusu

Sağlıklı Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde geliştirilen cihazın, Türkiye’nin sağlık alanında yerli üretim ve milli teknoloji hedeflerini yansıttığını belirten Prof. Dr. Kervan, TÜSEB’in 9 farklı enstitüyle çalışmalar yürüttüğünü söyledi. TÜSEB bütçesinin büyük kısmının inovatif projelere ayrıldığını kaydeden Kervan, “Amacımız sadece günümüz teknolojileri değil, geleceğin sağlık çözümlerini de üretmek” dedi.

Kalp-akciğer makinesi klinik öncesi testlerden başarıyla geçti

ASELSAN ile 2020 yılında başlatılan iş birliği kapsamında mühendislerin ameliyathanelerde fizibilite çalışmaları gerçekleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Kervan, cihazın tüm geliştirme sürecinin tıp uzmanlarıyla birlikte yürütüldüğünü söyledi. Klinik öncesi laboratuvar testlerinin Bilkent Şehir Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi laboratuvarlarında yapıldığını belirten Kervan, "Kan testlerinde elde edilen sonuçlar, mevcut cihazlara kıyasla daha da iyi çıktı" dedi.

2026 hedefi: Türkiye'deki tüm ameliyathanelerde kullanılacak

Hayvan deneyleri de başarıyla tamamlanan cihazın klinik test aşamasına geçtiğini açıklayan Kervan, "Kalp kapak ameliyatları, doğumsal kalp cerrahileri, kalp nakilleri gibi işlemler bu makine olmadan yapılamaz. Türkiye'de 300’e yakın merkezde bu cihazlara ihtiyaç var. 2026 yılı itibarıyla Türkiye'deki hastanelerde yerli kalp-akciğer makinesinin kullanılmasını hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'deki küçük hayvan laboratuvarlarının yanı sıra büyük cihazların test edilmesi için İstanbul'da IDEA adı verilen bir büyük hayvan laboratuvarı kurulduğunu belirten Prof. Dr. Kervan, artık yurt dışına gitmeden büyük sistemlerin testlerinin yapılabildiğini kaydetti. “Bu laboratuvar, üreticilere ve bilim insanlarına 7/24 hizmet verecek bir merkez olarak tasarlandı” dedi.

Cihaz en zorlu senaryolarda dahi çalışıyor

Kalp cerrahisinde şansa yer olmadığını vurgulayan Kervan, cihazın en kötü senaryolarda bile manuel olarak çalıştırılabilecek şekilde tasarlandığını söyledi. “Açık kalp ameliyatlarında güvenlik en ön plandadır. Elektrik kesintisi, batarya bitmesi gibi durumlara karşı yedek sistemlerimiz mevcut” dedi.

Tamamen yerli ve milli teknoloji ürünü
Sistem üzerindeki dijitalleşme ve hata payının azaltılmasına dikkat çeken Prof. Dr. Kervan, cihazın tüm parçalarının Türk mühendis ve bilim insanları tarafından geliştirildiğini vurguladı. “Yurt dışından hiçbir teknik destek alınmadan üretildi. Motor bobininden elektronik sistemine kadar her aksamı yerli. Şu anda uluslararası toplantılarda ve sağlık fuarlarında bu cihazı tanıtıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: DHA