Konya'da konuşlu 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Anadolu Kartalı-2025 Eğitimi Tatbikatı, önemli bir yeniliğe sahne oldu. Tatbikatta ilk kez insansız hava araçları (İHA), doğrudan bombardıman rolünde görev yaptı. Tatbikat kapsamında Türk yapımı Akıncı, Akıncı-S ve ANKA-3 İHA’ları, insanlı savaş uçakları tarafından eskort edilerek hedef bölgeleri başarıyla vurdu.

3’üncü Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Mete Kuş, tatbikatın basına açık bölümünde yaptığı açıklamada, “Uluslararası bir eğitim kapsamında ilk kez sadece İHA’lar doğrudan bombardıman görevine katıldı. İnsanlı-unsurlarla entegre şekilde çalışarak ileri düzeyde ortak operasyon kabiliyeti gösterildi” ifadelerini kullandı.

Katılımcı ülkeler ve unsurlar

23 Haziran’da başlayan ve 4 Temmuz’da sona erecek olan tatbikata Türkiye’nin yanı sıra ABD, Azerbaycan, Katar, Macaristan, Suudi Arabistan, Ürdün ve NATO AWACS fiili olarak katılım sağladı. Bulgaristan, Brezilya, Malezya, Mali ve Nijerya ise gözlemci statüsünde yer aldı.

Türk Hava Kuvvetleri tatbikatta F-16, F-4E/2020, ANKA-S, Akıncı, CN-235, KC-135R ve E-7T HİK uçaklarıyla yer alırken; Deniz Kuvvetleri de 3 fırkateyn ile destek verdi.

Modern savaş senaryoları test edildi

Tatbikatta üç kritik başlık öne çıktı:

  1. Önleyici hava harekatı: Tatbikatta pilotlara, çatışma başlamadan ülkeye yönelik tehdidi bertaraf etmeye yönelik angajman ve caydırıcılık teknikleri uygulamalı olarak aktarıldı.

  2. Seyir füzesi önleme eğitimi: Eğitim kapsamında ilk kez, "kırmızı ülke" rolündeki kuvvetler tarafından atılan çok sayıda seyir füzesi tehdit olarak kurgulandı. "Mavi ülke" güçleri ise bu tehditleri başarıyla tespit edip imha etti.

  3. İHA’ların bombardıman rolü: Türk savunma sanayisinin geliştirdiği Akıncı, Akıncı-S ve ANKA-3 İHA'ları, insanlı uçakların koruması altında hedef bölgeleri vurarak, konvansiyonel savaş ortamında ilk kez tam görevli biçimde yer aldı.

    Manavgat Belediyesi'ne yolsuzluk operasyonu
    Manavgat Belediyesi'ne yolsuzluk operasyonu
    İçeriği Görüntüle

Türkiye’nin savunma vizyonuna güçlü mesaj

Tümgeneral Mete Kuş, “İHA’ların doğrudan taarruz rolü üstlendiği bu tatbikat, insanlı ve insansız sistemlerin entegrasyonunun en ileri düzey örneklerinden biridir. Bu sadece bir eğitim değil; geleceğin harp ortamına hazırlıklı, teknolojiye dayalı bir hava gücünün yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, dünyada bu kapasiteye sahip 3 taktik eğitim merkezinden biri olup, Avrupa’da tek merkez konumunda bulunuyor. Tatbikat, yaklaşık 300x400 kilometrekarelik geniş bir alanda, Tuz Gölü ve çevresinde icra ediliyor.

Kaynak: DHA