Ankara Kent Konseyi (AKK), ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Başkent'te farkındalık oluşturmayı ve engelsiz bir kent yaratmayı amaçlayarak, "Kapsayıcı Eğitim, Engelsiz Kentler: Yerel Yönetimlerde Erişilebilirlik Uygulamaları" başlıklı bir etkinlik düzenledi. Etkinlik, işitme engelli bireylerin yaşadığı zorlukları ve bu engellerin aşılması için yapılması gerekenleri tartışarak, daha erişilebilir ve adil bir toplum inşa etme hedefini ön plana çıkardı.
Ankara Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu ile ABB iş birliğinde düzenlenen etkinlikte, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak, kent yaşamını herkes için erişilebilir kılmak ve işitme engelli bireylerin karşılaştığı sorunlara çözüm üretmek amacı güdüldü. Etkinlikte, yerel yönetimlerin erişilebilirlik politikaları ve işitme engelli bireylerin yaşadığı engeller tartışıldı.
Halil İbrahim Yılmaz: Asıl kusur duymamak değil, duymasını sağlamamaktır
Etkinlikte konuşan AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, işitme engelli bireyler için EGO Genel Müdürlüğü ile yapılan işaret dili eğitimi çalışmalarına dikkat çekti. Yılmaz, "Doğuştan az duymak veya duyamamak bir kusur değildir. Bunun tedavisi vardır; işaret diliyle, kalplerimizle anlaşırız. Asıl kusur, duyduğu halde duymamaktır ve bunun tedavisi de yoktur." diyerek eğitimin toplumun her bireyine ulaşması gerektiğinin altını çizdi.
ABB'nin engelsiz Başkent çalışmaları
ABB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürü Mehmet Bağdat, kentte engelsiz bir yaşam için çözüm odaklı çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Fiziksel erişilebilirlik, dijital erişilebilirlik ve toplu taşıma erişilebilirliği gibi alanlarda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İlk kez 'Erişilebilirlik Komisyonu' kurarak bu alanda önemli adımlar attık" dedi.
Eğitimde fırsat eşitliği
AKK Eğitim Çalışma Grubu Sözcüsü Cemil Karagöz, "Eğitim toplumun her ferdine ulaşabiliyorsa kapsayıcıdır" diyerek, özellikle işitme engelli bireylerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Karagöz, Türkiye’de doğuştan sağır olan yaklaşık 280 bin birey olduğunu belirterek, okuma oranlarının düşük olduğunu ifade etti.
Farkındalık çalışmaları
Etkinlikte, alanında uzman isimler de çeşitli konularda konuşmalar yaparak farkındalık oluşturdu. Yasemin Güçlütürk, "Akademik Eşitlik Herkese mi?" başlıklı konuşmasında sağır bireylerin yükseköğretimdeki zorluklarına değindi. Orkun Utsukarcı ise, sağır bireyler için farkındalık ve erişilebilirlik konularında çözüm önerilerini paylaştı. Bülent Tekin, belediyelerin erişilebilirlik çalışmalarına dair örnekler sundu.
Etkinlik sonrası ileriye yönelik adımlar
Etkinlik, katılımcıların soru-cevap oturumuyla sona erdi. Katılımcılar, erişilebilirlik konusundaki farkındalığın artmasından ve çözüm odaklı yaklaşımların paylaşılmasından memnuniyetlerini dile getirdi.