Adana’daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Arıkan ve araştırma ekibi, Türkiye tarımı için büyük tehdit oluşturan Akdeniz meyve sineğine karşı devrim niteliğinde bir çözüm geliştirdi. Türkiye’ye yıllık 3 milyar dolar ekonomik kayıp yaşatan zararlıya karşı geliştirilen bu yeni ürün, tamamen biyolojik yapısıyla dikkat çekiyor.
Yıllardır bitki ve hayvan hastalıklarında kullanılan endüstriyel enzimler üzerine çalışan Prof. Dr. Arıkan, özellikle Çukurova bölgesinde büyük sorun yaratan Akdeniz meyve sineğine karşı mevcut tuzak sistemlerinin yetersiz kaldığını belirtti. İhraç edilen birçok ürünün bu nedenle geri çevrildiğine dikkat çeken Arıkan, bu soruna daha etkili ve kalıcı bir çözüm sunmak amacıyla KOSGEB destekli bir proje başlattıklarını ifade etti.
"Tek uygulamada yüzde 100’e yakın başarı sağlandı"
Geliştirilen ilacın antibiyotik ve kimyasal madde içermediğini vurgulayan Prof. Dr. Arıkan, şu bilgileri paylaştı:
“Yaptığımız denemelerde tek kullanımda yüzde 100’e yakın olumlu sonuçlar aldık. Bu ürün, doğaya ve diğer canlılara zarar vermeyen, bitki ve meyvelerde kalıntı bırakmayan bir yapıya sahip. Mevcut kimyasal ilaçlar, belirli aralıklarla tekrar uygulanmak zorunda ve buna rağmen sorun tekrar edebiliyor. Oysa bizim geliştirdiğimiz biyolojik çözüm çok daha kalıcı ve etkili.”
Elma, incir, dut, biber, buğday, fasulye gibi birçok bitkide ve kırmızı palmiye böceği gibi çeşitli zararlılarda yapılan denemeler de başarıyla sonuçlandı. Ürünün hem larva hem yumurta hem de ergin sinekleri kısa sürede ortadan kaldırdığı bildirildi.