Dünya

AB’den GDO hamlesi: Yalnızca ithalat, üretime izin yok

Avrupa Birliği Komisyonu, genetiği değiştirilmiş soya fasulyesinin gıda ve hayvan yemi olarak kullanılmasına onay verdi. İzin 10 yıl geçerli olacak ancak AB ülkelerinde üretim yapılmayacak.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, genetiği değiştirilmiş soya fasulyesinin gıda ve hayvan yemi olarak kullanılmasına izin verdi.

Komisyondan yapılan açıklamada, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA), söz konusu soya fasulyesinin geleneksel muadilleri kadar güvenli olduğunu bilimsel değerlendirmeyle ortaya koyduğu belirtildi. Bu doğrultuda, genetiği değiştirilmiş soya fasulyesinin gıda ve yem olarak kullanımına onay verildiği kaydedildi.

Açıklamada, izin kapsamında genetiği değiştirilmiş soya fasulyesinin yalnızca ithalat yoluyla AB’ye gireceği, ancak Birlik ülkelerinde yetiştirilmesine müsaade edilmeyeceği vurgulandı.

Soya fasulyesi denetim altında...

İzin verilen soya fasulyesinin, insan ve hayvan sağlığı ile çevrenin korunmasına yönelik yüksek standartlara sahip sıkı bir değerlendirme sürecinden geçtiği belirtildi. Bu kapsamda verilen iznin 10 yıl süreyle geçerli olacağı ifade edildi.

Ayrıca genetiği değiştirilmiş soya fasulyesinin, AB’nin sıkı etiketleme ve izlenebilirlik kurallarına tabi olacağı da hatırlatıldı.