Etkinlikte konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, AB ve Türkiye’nin değişen dünya dengelerinde yan yana durduğunu vurguladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Türkiye’nin üyelik sürecinde AB ile iş birliğinin daha fazla güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
“AB ve Türkiye yan yana duruyor”
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, “Avrupa 75 yaşında; geleceği birlikte şekillendiriyoruz” temalı etkinlikte yaptığı konuşmada, AB ve Türkiye’nin tarihsel bağlarına ve ortak sorumluluklarına dikkat çekti. Ossowski, “Değişen ittifaklar ve artan belirsizlikler içinde AB ve Türkiye ortaklığı bir tercih değil, bir gereklilik haline geldi. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı suç niteliğindeki saldırganlık savaşı ve Gazze’deki korkunç acı sona ermeli. Bu bizim ortak sorumluluğumuz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin AB'nin en büyük ticaret ortaklarından biri olduğuna değinen Ossowski, “AB, Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımcısı ve mali destekçisi konumunda. Vizesiz seyahat konusu, mutabık kalınan kriterlerin karşılanmasıyla tüm aday ülkelerde olduğu gibi Türkiye için de mümkün hale gelecektir” dedi. Türkiye’nin genç nüfusunun ve girişimci potansiyelinin Avrupa'nın bugünkü dokusunun bir parçası olduğuna vurgu yapan Ossowski, kültürel ve bilimsel iş birliklerinin genişletilmesinin önemine değindi.
Yavaş: “Türkiye AB avantajlarından yararlanmadan bu yük sürdürülemez”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uzun süredir AB üyelik hedefi doğrultusunda ilerlediğini hatırlatarak, “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği stratejik bir hedeftir. Bu süreç hem Türkiye hem de AB için önemli bir fırsattır. Ancak Türkiye, AB’nin avantajlarından faydalanmadan, bu kadar ağır bir yükü taşıyamaz” dedi.
Yaklaşık 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin, Avrupa adına büyük bir sorumluluğu üstlendiğini söyleyen Yavaş, “Bu yükün tek taraflı taşınması sürdürülebilir değil” ifadelerini kullandı. Vize uygulamalarına da değinen Yavaş, “Türkiye AB’nin beşinci büyük ticaret ortağı olmasına rağmen vatandaşlarımız vize engeliyle karşılaşıyor. Bu, hem anlaşmalara hem de iş birliğinin ruhuna aykırıdır” dedi.
Yavaş ayrıca Ankara'nın Brüksel, Paris, Berlin ve Viyana gibi başkentlerle yürüttüğü yerel yönetim iş birliklerini de vurguladı.
Yasaklara tepki: “İfade özgürlüğü anayasal haktır”
Gündemdeki siyasi gelişmelere de değinen Mansur Yavaş, gazetecilerin soruları üzerine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sosyal medya hesabına erişim engeli ve Ümit Özdağ’ın tutukluluğu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yavaş, “Yasaklara karşıyız. Bu durum ifade özgürlüğüne ve masumiyet karinesine aykırıdır. Sürekli yasaklamalar, kamuoyunda tepkiyi artırmaktan başka işe yaramaz” dedi.
Ekrem İmamoğlu’nun, TRT’de canlı yayında yargılanma talebini hatırlatan Yavaş, “Eğer bir iddianame yoksa tutuklama da olamaz. Hukukun temel ilkesi olan adil yargılanma hakkı gözetilmelidir” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, AB üyesi ülkelerin ortak çalışmasıyla hayata geçirilen Kültürel Miras Dijital Sergisi'nin açılışıyla son buldu.