Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün titizlikle yürüttüğü koruma çalışmaları sayesinde, 2024 yılında 760 bin 424 yavru deniz kaplumbağası denizle buluştu. Nesli tükenme tehlikesi altındaki türler arasında yer alan caretta caretta (iri baş deniz kaplumbağası) ve chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası), alınan önlemler sayesinde yaşam yolculuklarına sağlıklı bir başlangıç yaptı.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan bu türler; iklim değişikliği, sahillerin uygunsuz kullanımı, ses ve ışık kirliliği gibi tehditlere karşı korunuyor. DKMP ekipleri, turistleri, yerel halkı ve sahil işletmecilerini bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra yuvaları koruma altına almak için kum altı ve kum üstü kafesleme yöntemleri uyguluyor. Ayrıca, uygun olmayan yerlerdeki yuvalar daha kuru ve güvenli alanlara taşınıyor.

Kaplumbağalar uydu vericilerle izleniyor

Koruma faaliyetleri kapsamında deniz kaplumbağalarının göç rotaları ve yaşam alanları da takip ediliyor. Bu kapsamda kaplumbağalara takılan uydu vericiler sayesinde, beslenme ve kışlama alanları hakkında bilimsel veriler elde ediliyor. Öte yandan, yaralı bulunan kaplumbağalar da yalnız bırakılmıyor. Hatay, Mersin, Muğla, İstanbul ve Çanakkale’de kurulan rehabilitasyon merkezlerinde tedavi edilen kaplumbağalar, iyileştikten sonra yeniden denizle buluşturuluyor.

Kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edilmeli?
Kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edilmeli?
İçeriği Görüntüle

10 binden fazla caretta caretta yuvası tespit edildi

Mayıs-Eylül döneminde sadece yumurtlamak için kumsallara çıkan deniz kaplumbağalarının neslinin devamı, yürütülen bu çalışmalarla güvence altına alınıyor. 2024 yılı boyunca Türkiye sahillerinde 10 bin 159 caretta caretta ve 2 bin 394 chelonia mydas yuvası tespit edildi. Bu yuvalardan çıkan 568 bin 904 caretta caretta ve 191 bin 520 chelonia mydas yavrusu başarılı bir şekilde denizle buluşturuldu.

Kaplumbağaların denize ulaşma anları, DKMP ekipleri tarafından çeşitli açılardan kameralarla kayda alınarak hem belge niteliğinde arşivleniyor hem de farkındalık çalışmaları için kullanılıyor.

Kaynak: DHA