Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaklaşık 5 asırlık tarihi Uşak halısının, 30 yıl aradan sonra İtalya vatandaşı Adrian Stefan Ionescu tarafından gönüllü olarak Türkiye'ye iade edildiğini duyurdu.

Türkiye’nin ilk Sucuk Müzesi 1 yılda 30 bin ziyaretçi ağırladı
Türkiye’nin ilk Sucuk Müzesi 1 yılda 30 bin ziyaretçi ağırladı
İçeriği Görüntüle

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Osmanlı zanaatının taşıyıcısı olan, yaklaşık 5 asırlık tarihi Uşak halısı, 30 yıllık bir kayboluşun ardından yeniden doğduğu topraklara döndü. Yüzyıllar önce Uşak’ta ilmek ilmek dokunan bu zarif halıyı, yine bu toprakların ruhunu taşıyan her değer gibi, ait olduğu yere kavuşturmanın gururunu yaşıyoruz. Bu sadece bir halı değil; kültürümüzün, hafızamızın ve zarafetimizin sessiz ama derin dönüşüdür. Halıyı gönüllü olarak ülkemize iade eden İtalyan vatandaşı Adrian Stefan Ionescu’ya, tarihi mirasa gösterdiği hassasiyet ve duyarlılık için teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nde sergileniyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Osmanlı halıcılığının nadide örneklerinden biri olan yaklaşık 500 yıllık Uşak halısı, uzun süren kayboluşun ardından yurt dışında bir koleksiyonda ortaya çıktı. Stilistik özellikleriyle Uşak’ta dokunduğu belirlenen halı, şu anda Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’nde sergileniyor. Desenleri, renkleri ve işçiliğiyle dikkat çeken halının her santimetresine ince ince işlenmiş Türk düğümleri, Osmanlı zanaatına özgü zarafeti yansıtıyor. Uzmanlara göre küçük bir karenin içine 1000’in üzerinde düğüm sığdırılmış. Zemininde lacivert, desenlerinde pastel kırmızı, sarı ve kirli beyaz tonları kullanılan halı, iri madalyonlarla oluşturulan dikkat çekici kompozisyonuyla öne çıkıyor.

Restorasyonla eski görkemine kavuştu

Eseri, daha önce hayatını kaybeden İtalyan sanat tutkunu Ermininio Bottini’den satın alan Adrian Stefan Ionescu, halının Suzan Bayraktaroğlu’nun “Vakıf Halılar” kitabındaki 06.456 envanter numaralı eserle bire bir örtüştüğünü fark etti. Türkiye’ye ait olduğunu öğrendiğinde hiçbir talepte bulunmadan gönüllü olarak iade sürecini başlattı. 2025 yılında işlemlerin tamamlanmasıyla Türkiye’ye getirilen halı, Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’ne ulaştırıldı. Önceki fotoğraflarda bordürlerinden birinin kesildiği ve bazı bölümlerinin kayıp olduğu görülen halı, Türkiye’de yapılan restorasyonla eksik bölümlerinin tamamlanmasıyla özgün kompozisyonuna kavuşturuldu.

Kaynak: DHA