81 ilde öğretmen, öğrenci, idareci ve velilerin katılımıyla yapılan araştırmada, liselerde “2+2” modeli olarak bilinen 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim önerisi öne çıktı.

Memur-Sen Genel Merkezi’nde araştırmanın bulgularını kamuoyuyla paylaşan Yalçın, 36 binden fazla kişinin görüş bildirdiğini belirterek, zorunlu eğitimin son dört yılının yeniden ele alınması gerektiğine vurgu yaptı. Yalçın, “Öğretmen ve idarecilerin yüzde 93’ünden fazlası mevcut sistemin lise ayağında değişim beklentisi olduğunu ifade etti. Öğrenci ve velilerin de benzer bir eğilimde olduğunu görüyoruz,” dedi.

Ara eleman bulmak zorlaşıyor

Araştırma, mevcut 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminin iş dünyasının beklentilerini tam anlamıyla karşılamadığını ortaya koydu. Katılımcıların büyük bölümü, zorunlu eğitimin uzunluğunun iş hayatına atılmayı geciktirdiğini ve ara eleman bulmayı zorlaştırdığını belirtti. Öğretmenlerin yüzde 87,8’i, yöneticilerin yüzde 93,1’i ve velilerin yüzde 71,6’sı bu görüşte birleşti.

Ayrıca katılımcıların önemli bir bölümü, uzun eğitim süresinin okul terki riskini de artırdığını ifade etti. Bu görüşe öğretmenlerin yüzde 70’i, yöneticilerin yüzde 78,9’u, öğrencilerin yüzde 67,2’si ve velilerin yüzde 52,6’sı katıldı.

Lise son sınıf değişmeli çağrısı

Araştırmada lise son sınıfın yapısına ilişkin beklentiler de dikkat çekti. Katılımcıların büyük bölümü, lise son sınıfın üniversite hazırlık ya da kariyer planlama yılına dönüştürülmesi gerektiği görüşünde birleşti. Öğrencilerin yüzde 92,3’ü, öğretmenlerin yüzde 90,4’ü ve velilerin yüzde 89,9’u bu modeli destekledi.

Yeni modeller: 2+2 ve 3+1 öne çıktı

Alternatif lise modelleri arasında en fazla desteği alan seçenekler “2+2” ve “3+1” oldu. Özellikle öğretmenlerin yüzde 34,5’i, öğrencilerin yüzde 38,9’u ve yöneticilerin yüzde 32,5’i “2+2” modeline daha sıcak bakıyor. Buna göre lise eğitiminin ilk iki yılı zorunlu, son iki yılı ise isteğe bağlı olarak planlanacak.

2025 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?
2025 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?
İçeriği Görüntüle

“Eğitim tüm paydaşlarla yeniden şekillenmeli”

Genel Başkan Ali Yalçın, araştırmanın sonuçlarının yalnızca sendikanın değil, eğitimin tüm paydaşlarının değerlendirmesi gereken bir tablo sunduğunu ifade etti. “Artık bu konuda geniş kapsamlı bir mutfak çalışmasına ihtiyaç var. Biz sahadan gelen sesi kamuoyuna duyurduk. Bundan sonrası tüm paydaşların katılımıyla şekillenecek” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi